Els millors refugis de muntanya per anar amb nens

Passar un dia a la muntanya és sempre fascinant i, si a més pots quedar-te a dormir, l’aventura es multiplica. Els refugis de muntanya són una molt bona opció per gaudir de la natura tota la família i us assegurem que als “petits grans” els hi encantarà l’experiència. I per nosaltres, els adults, tot avantatges: ubicació espectacular, tots els serveis inclosos i preus assequibles.

La xarxa de refugis a Catalunya és extensíssima i per exemple la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) amb el seu segell de “Refugis en Família” acosta la xarxa de refugis a tota la família a través de la seva web https://www.feec.cat/refugis/. Si aneu al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici http://www.lacentralderefugis.com/ és la vostra web de referencia. Fins i tot Xanascat compta amb algun allotjament en alta muntanya.

Aquí us fem la nostra selecció, que segur que anem ampliant a mesura que els visitem.

1. Refugi Pleta del Prat. Tavascan. Lladorre (Pallars Sobirà)

Està situat dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a peu de l’estació d’esquí de Tavascán a 1720m d’alçada. S’hi arriba en cotxe i a la zona es poden realitzar activitats diverses, tant a l’estiu com a l’hivern, per a tots els nivells i edats. És un entorn privilegiat, on poder gaudir de la natura en estat pur, amb una gran riquesa a nivell de flora i fauna.

Nosaltres vam anar-hi en grup un setembre i va ser espectacular: estàvem sols i ens vam despertar amb la primera nevada de la temporada.

2. Refugi de la Basseta. Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell)

Situat a 1.720 m. d’alçada a l’entrada del Parc Natural de l’Alt Pirineu i a l’inici de les pistes de Sant Joan de l’Erm. Accessible en cotxe i amb un munt d’excursions per fer tant a l’estiu com a l’hivern. És el lloc ideal per fer una escapada d’iniciació a la neu.

3. Refugi del Malniu. Ger (La Cerdanya)

El refugi de Malniu està situat als peus del Puigpedrós, cim mes alt de la Cerdanya catalana, i al costat dels estanys de Malniu, a 2.138 m d’alçada, dins la Reserva Nacional Cerdanya – Alt Urgell, al municipi de Meranges. L’accés es pot fer en cotxe i és un bon punt de partida per fer l’excursió al llac del Malniu amb els infants o practicar algun dels circuits d’orientació permanent que tenen muntats

4. Refugi d’Ulldeter. Setcases (Ripollès).

El refugi es troba situat a la falda del Gra de Fajol, a prop del naixement del riu Ter. Cal accedir a peu després de 30 minuts d’excursió tranquil·la que els #petitsgrans poden fer sense problemes.

5. Refugi el Rebost. Bagà (Berguedà)

Un refugi amb vistes espectaculars al Parc Natural Cadí-Moixeró. L’accés és a peu, amb una caminada de 10 minuts molt agradable i sense cap dificultat per nens i nenes de dos anys en endavant. Des d’aquí es poden fer diferents excursions o fer alguns dels circuits d’orientació que proposen.

6. Refugi La Colomina. Vall Fosca (Pallars Sobirà)
A 2420m d’alçada, es troba al sud del massís dels Encantats Pallars Aran i dins de la zona perifèrica de protecció del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Envoltat de 24 llacs és la zona lacustre més gran dels Pirineus catalans. Per accedir s’ha de fer en vehicle fins a la torre de Cabdella i el pantà de Sallente i des d’allà hi ha la possibilitat d’agafar un telefèric des del pantà de Sallente fins al llac de Estany gento ( juliol, agost i setembre) que sempre és un al·licient pels més petits i a partir d’aquest punt 50 min. fins al refugi. També es pot accedir directament a peu des de Sallente, l’horari d’aproximació és de 2,30 h.

7. Alberg Pic de l’Àliga. Queralbs (Ripollès)
Situat a 2.120 metres d’altitud, al cor dels Pirineus orientals. És un lloc estratègic per fer-hi múltiples activitats relacionades amb l’excursionisme i els esports d’aventura.. La Vall de Núria ofereix moltes activitats per infants de qualsevol edat i l’aventura de pujar en tren cremallera i després en telecabina és irresistible.