La natura com a mestra: llibres que conviden a l’aprenentatge a la natura

L’ésser humà està dissenyat per desenvolupar-se en un entorn natural. La nostra cultura ha evolucionat, ens hem tornat més urbans, més tecnològics i els nostres infants creixen avui, en un entorn amb poc contacte amb la natura. Potser ho heu comprovat vosaltres mateixos en dies en què no heu pogut sortir a l’exterior amb els vostres infants i, de fet, hi ha estudis com un de la Universitat do Minho a Portugal que posa en evidencia el fet que, els infants entre 4 i 12 anys passen el 76% del temps asseguts en llocs tancats. Dades i experiències preocupants que ens posen en alerta per tal de revertir la situació.

Els infants necessiten moure’s, olorar, tocar, i sobretot tacar-se per desenvolupar-se. Ja siguis mare, pare, educador, avi, àvia, cuidadora,… aquest llistat de llibres t’inspiraran per incrementar el temps que ens regalem a la natura.

  1. El sentido del Asombro (The sense of wonder. Rachel Carson)

Rachel Carson és considerada la inspiradora de l’ecologisme modern. És un clàssic que es llegeix ràpid i que és un antídot contra la indiferència i una guia per captar la força dels doscobriments senzills necessaris per viure.

 

  1. Els útims nens del Bosc (Last Child in the Woods. Richard Louv)

Acampar al jardí, anar en bicicleta pel bosc, trepar els arbres, recollir flors, fulles,…són les coses que munten els nostres records d’infància. Aquest llibre, el primer que va tractar aquest tema, recull les investigacions que demostren com l’exposició directa a la natura és essencial per un desenvolupament físic, emocional i espiritual sa.

 

  1. Equilibrat i descalç (Balanced and barefoot. Angela J. Hanscom)

Un llibre que promou el joc i el moviment a l’aire lliure donant idees per fer amb els nens i nenes assegurant el moviment que necessiten per desenvolupar-se correctament.

 

  1. Educar en verde. Heike Freire

La Heike Freire és l’autora de referència sobre infants i natura a casa nostra. Aquest llibre és una guia que reivindica que estar a l’aire lliure, en interacció directa amb la vida, hauria de ser un dret fonamental de la infància.

 

  1. Somos Naturaleza. Katia Hueso

Aquest llibre és una invitació a rependre la idea de natura a la nostres vides: a reconèixer-la, a respectar-la, a viure-la en un sentit més profund.

 

  1. Rutes amb nens a prop de Barcelona. Gerard Valls i Marta Garcia

El contacte amb la natura portat a la pràctica i ben a prop de l’entorn urbà. Un llibre de propostes a la natura per sortir d’excursió amb els petits grans.

 

La natura és la nostra aliada i és un mitjà de salut, de creixement i desenvolupament personal: aprofitem-la!