Apropant la natura als nens

Fa uns dies vam estar conversant sobre l’efecte de la natura en els infants a la Llibreria Mastegamosques (@llibreriamastegamosques) de Calella amb la Míriam i el Dídac que porten aquest tresor de cultura i amb Katia Smol de @musgo.bosque que presentava una activitat de Banys de Bosc kids. Una estona tranquil·la de xerrada relaxada, amena i interessant sobre el paper que juga la natura en la vida dels nostres “petits grans” i de la família en general.

Aquestes setmanes de crisi global, s’ha evidenciat el que els experts han anomenat “dèficit de natura”. Fa quant que no aneu a olorar, veure, sentir i respirar natura? Els efectes que té l’aire lliure sobre les persones és immens i ha estat reportat i evidenciat en moltíssims estudis. Nosaltres no som experts, però quan anem a la natura amb la nostra filla i els amics observem efectes interessants:

  • Qualsevol sortida a l’aire lliure té un efecte calmant, sobre ella i sobre nosaltres.
  • Alhora, excita tots els sentits perquè olorem, veiem, escoltem, toquem i assaborim el que ens envolta.

Per això ens fem nostra la frase del llibre de Richard Louv “Last Child in the Woods” que diu que “la natura excita i calma tots els sentits”.

  • Quan sortim d’excursió sorgeixen infinits moments de joc espontani.

Aquí grans referents com la Katia Hueso han parlat de la importància del joc lliure i espontani a la natura.

  • La natura es converteix en un pati sense parets per desenvolupar la motricitat, i millorar el desenvolupament sensorial i afectiu.Ho comprovem amb els nostres ulls cada cop que sortim i anem veient com evoluciona la nostra filla amb els anys i com es relaciona amb la natura.
  • Les sortides són un espai familiar de treball dels valors que volem transmetre a la nostra filla i que van més enllà del respecte al medi ambient.

Hem llegit molt a la Heike Freire o a la Catherine l’Ecuyer parlant de curiositat, d’educar en la realitat, en l’admiració… però més que intentar fer nostres els aprenentatges i vivències d’altres, el que serveix de veritat és el que s’experimenta i es viu en la realitat de cadascú de nosaltres.

I l’única forma de comprovar-ho, és sortint a la natura, planificant i agendant excursions setmanals a la muntanya, al bosc, al mar, al parc… a prop, lluny, on sigui, però en contacte amb la natura. I això sí, un cop ens regalem aquest temps sagrat a la natura, oblidar-nos d’objectius i de les planificacions i assaborir el que resulti. Les motivacions dels infants a la natura no són les mateixes que les dels adults així que deixem les expectatives a casa… L’única missió com a pares i mares és oferir-los l’espai i el temps per poder estar en contacte amb la natura… La resta… és pura màgia!

I si voleu idees, ja sabeu que podeu trobar el nostre llibre “Rutes amb nens a prop de Barcelona” amb 25 propostes de rutes per a tota la família. El podeu adquirir a la vostra llibreria de referència i com no, també a la Llibreria Mastegamosques https://mastegamosques.cat/ en presencial o online.